Форми

Формата на ноктите – какви видове има и как да изберем подходящата

Ние като професионалисти трябва да даваме ненатрапчив съвет на клиентите си.
Ако техният избор на форма не съответства с естетическите правила за красота – задължително трябва да направим опит да променим техния избор – защото правилно подбраната форма е един от основните фактори за красив маникюр 🙂

 

1. На първо място трябва да се съобразим с ДЪЛЖИНАТА – ако клиента е с къси нокти и не желае удължаване – то вариантите като бадемовидна, заострена форма, както и форма тип балерина отпадат веднага. Остават квадратна форма, мек квадрат (със заоблени краища) или овал.

 

 

 

2.Следващото нещо, което трябва да погледнем при избора на подходяща форма СТРАНИЧНИТЕ СТЕНИ на нокътя на клиента

 

Когато те са паралелни | | (това е в най-честия случай) то тогава имаме най-голям избор – можем да изберем от всички форми и те ще стоят добре (в зависимост от дължината).

Но когато страничните стени не са паралелни – те се делят на трапецовидни / \ и заоблени ( ) .

При трапецоводните трябва да се стремим да придадем визуална илюзия на изправяне – т.е. да ги стесним там откъдето започва свободния край. При къси нокти можем да направим мек квадрат, а при по-дълги подходящи биха били бадемовидните и заострените форми.

Ако поставяме и покритие от гел трябва да се стремим така да го разпределим върху нокътната плочка, че да изправяме страничните стени 🙂

При заоблените страни изключваме квадратната форма, защото тя ще разшири ноктите и ще ги направи груби. Тук може да изберем между овал, бадем. За бадем е нужна повече дължина.

Друго , което ще ни помогне в избора на форма на свободния край е линияра на кутикулата. Т.е. отгоре, откъдето израства нокътя ако се вгледаме можем да забележим, че различните клиенти са с различна линия – квадратна, овална и стеснена .

 

Ако следваме тази линия и направим свободния край огледален на линията на кутикулата – осигуряваме си сигурна естетически красива форма .

 

При квадратна линия на кутикулата – квадрат или мек квадрат за свободния край.

При овална кутикула – заоблена овална форма на свободния край

При стеснена форма на линия на кутикула – бадемовидна и заострена форма на свободния край.

 

 

Друг фактор при избора на форма са видът на ръцете и пръстите на клиента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Веднага искам да изключим квадратната форма при къси и дебели пръсти. Квадратната форма визуално съкращава дължината , затова тя е подходяща при дълги и тънки женски пръсти 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квадратнатаа форма би накарала ръцете да изглеждат груби , ако пръстите и нокътната плочка са широки.

 

 

 

 

 

За закръглени ръце е подходяща издължена бадемовидна и заострена форма. Това прави пръстите визуално по-елегантни и дълги 🙂

 

Сега погледнете своите естествени нокти и минете през всички точки. Някои хора имат вроден усет за естетика и без да знаят правилата могат мигновенно да определят коя форма на кои нокти подхожда, а на други има е нужно да се вгледат повече и да научат тези основни правила.

 

Успех и не спирайте да надграждате уменията си. Клиентите го оценяват.

 

 

За повече нови обширни знания може да вземете участие в уебинарите. Това са подробни видео уроци с обяснения и показно на следните теми:

 

 

 

Почистване на кожички

 

 

 

Правилно поставяне на Гел лак

 

Френски маникюр и омбре

 

 

 

Най-лесните декорации

 

 

 

Правилно сваляне на Гел лак

 

 

 

Кристални декорации

 

 

 

Акварелни дизайни

 

 

 

Изграждане

 

 

 

Есен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *